close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight

En madkurv med mening

Mange ældre, der udskrives fra hospitalet, kommer hjem til et tomt køleskab – og det kan have store konsekvenser. Det er baggrunden for et nyt projekt i Aarhus, hvor 50 ældre har fået en helt særlig madkurv med i hånden.

”Hvis du ikke har noget at spise, når du kommer hjem fra hospitalet, er det sværere at komme til hægterne, og det kan ende med en genindlæggelse,” forklarer Helle Klopp, der er leder hos produktionskøkkenet Smilets Mad og initiativtager til projektet ’Madkurven – kom godt hjem fra hospitalet’

”Som det er nu, kan der gå op til halvanden uge, fra du er udskrevet, til du har fået visiteteret mad fra det offentlige. Med det nye projekt forsøger vi at lave en sømløs overgang mellem hospital og hjemmepleje, så borgene ikke bliver tabt mellem to stole, men får den ernæring, de har behov for, fra dag 1.”

Lysten skal drive værket

’Projekt Madkurvs’ opskrift er enkel, men effektiv: Udvalgte ældre bliver tilbudt en velassorteret madkurv, når de udskrives fra hospitalet. Kurven indeholder mad til fire dage, som enten er klar til brug eller blot skal en tur i mikroovnen. Formålet er at forhindre genindlæggelser og øge livskvaliteten hos sårbare ældre gennem god, veltilberedt og næringsrig mad, der er let at gå til.

”Mange af de ældre er svækkede og kæmper med appetitten, men kurven skulle gerne gøre det lidt lettere at få den rigtige kost. Når de pakker kurven ud derhjemme, kan de se alle retterne, og så er pointen, at de vælger det, de har lyst til. Kød eller suppe, havregrød eller øllebrød, is eller drikke. Vi vil ikke stå og prædike, for det skal være lysten, der driver værket,” forklarer Helle Klopp og tilføjer:

”Men ét er maden, noget andet er rammerne for måltidet. Mange af de ældre spiser alene og ikke nødvendigvis i de hyggeligste omgivelser. Derfor får de også en fin dækkeserviet, en lille blomst og nogle pæne servietter med i kurven, så de kan gøre måltidet til en hyggestund. Det øger nemlig også lysten til at spise.”

Gode råd og godt selskab

Selvom kurven er omdrejningspunktet for projektet, kan den ikke stå alene. Der er behov for en ernæringsfaglig til at vejlede de ældre og sikre, at den gode mad faktisk bliver taget ud af køleskabet. I projektet bliver madkurven derfor fulgt op af personlige diætistsamtaler.

”De ældre har et øget energi- og proteinbehov, men det kan være svært at forstå, eller motivere sig til at handle på, når man ikke har nogen appetit. Derfor sætter vi fokus på, hvor vigtig kosten er for livskvaliteten, og hvordan selv små mellemmåltider kan bidrage til, at de kommer hurtigere til kræfter,” forklarer Rikke Elkjær, diætist ved Smilets Mad.

En bekymring mindre

Projektet blev søsat i november, og siden da har 50 ældre været igennem forløbet. Og selvom de endelige konklusioner stadig er under arbejde, så har modtagelsen været positiv blandt de ældre, fortæller Rikke Elkjær, der har besøgt alle projektdeltagerne. For Betty Kvist, som modtog kurven efter 14 dage på hospitalet, var maden med til sikre en lidt mere bekymringsfri udskrivelse:

”Nu er jeg jo en dame på 88 år, som aldrig har været syg før, så det var svært at acceptere, at jeg pludselig ikke kunne klare mig selv. Derfor var det en rigtig stor hjælp at få mad til de første fire dage, så jeg kunne komme til hægterne. Nu laver jeg mad selv igen, men det er altså ikke alt, der kommer op på siden af det, jeg fik i madkurven,” fortæller hun med et smil.

Se en kort film om projektet her.