close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
Janssons fristelser med klipfisk og æble

Janssons fristelser med klipfisk og æble

Ingredienser

Dagen før
  • 300 g klipfisk
Klipfisk fortsat
  • 1 g peberkorn
  • 1 g laurbærblad
  • 600 g skrubbede bagekartofler - skåret i skiver
  • 200 g knoldselleri - skåret i tynde stave
  • 100 g zittauerløg - skåret i i tynde både
  • 100 g æbler - fx belle de boskoop i tynde både
  • 20 g ansjosfileter
  • 100 g rasp
Hertil
  • 750 g grøn salat
  • 10 portioner
Dagen før

Kom klipfisken i rigeligt koldt vand og lad den udvande i minimum et døgn. Skift gerne vandet undervejs. Fiskemængden vil ca. fordobles ved udvanding.

Klipfisk fortsat

Kog klipfisken i rent usaltet vand med hele peberkorn og laurbær. Kog i ca 15 min. og lad afkøle i vandet.

Kog en jævnet mælkesauce af smør, mel og mælk. Saucen skal være tyk. Tilsæt salt, muskatnød og peber. Tilsæt til sidst fløden, så den friske flødesmag bevares. Bland kartofler, knoldselleri, løg, æbler og ansjos i en stor skål og krydr med friskkværnet peber. Fjern skindet fra klipfisken og pluk kødet i små stykker og vend dem forsigtigt i kartoffelblandingen. Kom det hele i et stort, smurt ovnfast fad og hæld sovsen over retten. Bag i ovnen ved 175° i ca. 20 min. Drys retten med rasp og bag i yderligere ca. 45 min. - til grønsagerne er møre og overfladen er gylden og sprød. Lad gerne retten stå i ca. 15 min. før servering, så saucen sætter sig lidt med kartoflerne. Server med sprød salat eller rugbrød og syltede rødbeder.

Energi 10990 kJ
Protein 20%
Kulhydrat 43%
Fedt 37%