close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
citrus.jpg

Gode tips om citrus-rester

Den danske vinter er højsæson for citroner, så det er lige nu du skal sukkersylte og salte dine citrusfrugter til resten af året. De er klar efter 1-2 måneder og bidrager med en hel verden af komplekse smage og dufte. Ved at sylte dine citrusfrugter – enten med salt eller med sukker – skaber du en ny mulighed for at bruge HELE frugten HVER gang – og undgår derved at smide halvdelen af den lille smagsbombe ud.

Citrusfrugter giver maden friskhed og liv

Ofte bruger vi kun saften, nogle gange også den yderste, farvede og aromatiske skal. Tilbage står vi med det hvide hylster i midten, som er rig på bitterhed og lidt syre. Det synes måske som affald, men med lidt omtanke kan herligheden – med eller uden saft og skal – blive til en kompleks og intens smagsoplevelse. Vil du bruge den hvide, vattede underskal, skal du salte eller sukkersylte den først, for at styre bitterstofferne.

Her får du et par ideer til at bruge det hele – både med og uden skal:

  • Gem dem i fryseren og kog en sirupslimonade, når du har tilstrækkeligt mange. Brug siruppen som smagsgiver i gryderetter, salatdressinger, dessertcremer og varme/kolde drikke.
  • Kør de ”tomme” citrusfrugter på en kødhakker og sukkersylt dem til en bittermarmelade. God som smagsgiver til sukkerbundsroulader og tærter, som topping på grød eller opkvikker i yoghurtdrikke.
  • Lav citrussalt af den yderste aromatiske skal, gerne blendet med forskellige friske urter for at få en større aroma. Perfekt til den økologiske kylling eller den sarte, hvide fisk.
  • Prøv at lave citrussukker af den yderste, aromatiske skal - alle citrusfrugter gør sig godt til dette; klementiner, appelsiner, grape, citroner, lime, bergamotte… Citrussukker er anvendeligt i al slags mad – både det salte og det søde køkken.