close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
HvadKanSmoerGoereForDig.jpg

Hvad kan smør gøre for dig?

Smør hører til gruppen af animalske fedtstoffer. Smør har en fast konsistens ved stuetemperatur og et højt indhold af mættede fedtsyrer. Netop sammensætningen af fedtsyrer betyder, at smør til stegning ikke skal varmes så højt op som olie for at give en brun stegeskorpe. Smør bruner naturligt ved ca. 125°C, mens olie kræver temperaturer på 140-200°C. 

Når smør smelter på panden, er det indholdet af smørrets laktose (mælkesukker) og proteiner, der sørger for den ideelle sprødhed og tekstur på stegeskorpen – dét vi kender som maillardreaktion eller brunfarvning. Dertil kommer, at en bred sammensætning af fedtsyrer også bidrager til smagen, når smørret opvarmes. Samlet giver det smørstegning en unik nødde- og karamelagtig smag og duft.

Selv ganske lidt brunet smør tilført en opskrift har stor betydning for smagssætningen af retten.  De brændte smagsnuancer gør sig godt til stegte grøntsager, kød og fisk. Du kan stege i brunet smør eller dryp det over råvaren ved servering.

En rest brunet smør i køleskabet kan også give nye spændende smagsnoter i smørelse til brød. Prøv fx at piske koldt, brunet smør med tilsvarende mængde almindelig smør.  Eller pisket, koldt brunet smør rørt med skyr – det giver ikke kun en lavere fedtprocent , men også større syrlighed i smagen. 

Se hvordan du bruner smør i denne video.

Relaterede artikler:

Derfor er Lurpak® noget særligt

Arla Pro® smør-nyheder for professionelle

Lurpak® økologisk smør

 

Relaterede opskrifter:

Grillet agurk med brunet smør, kapers og flødeost

Hummus af butterbeans med brunet smør