close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
Groent_NyeSort_stor.jpg

INSPIRATION TIL GRØNNE MENUER MED GO’ SMAG FRA MEJERIPRODUKTER

Tendensen i tidens køkkenprofiler er mere grønt på menuen. Kunsten er at finde nye måder at smagsætte vegetarretter på, da især manglende umami smag fra kødet gør, at vegetar-retter kan være en udfordring at smagsgive. Grønne menuer kræver nye -metodikker, tilberedningsmetoder, inspiration, smagsintensitet og den helt rette sensorik. Her er mejeri uundværlig og med til at sætte prikken over i’et i retter komponeret med mange grøntsager i stedet for kød.

Fx spiller ost en vigtig rolle som umami smagsgiver i vegetarretter, men også som en balanceret, cremet ingrediens, der definerer grøntsagerne og retten. Proteiner er vigtige, og her indeholder både linser og bønner, som er en naturlig del af mange vegetarretter, en god mængde protein. Det samme gælder for en lang række mejeriprodukter, som fx ost, hytteost og skyr.   

 

Arla® økologisk hytteost  

Hytteost har et højt proteinindhold samt et lavt fedtindhold og er perfekt som tekstur og  konsistens-giver. Hytteosten har en forholdsvis mild og syrlig flødesmag og cremethed fx som fyld i pandekager, lasagne og tærter, som -proteinrig dip, topping til suppe eller bagte grøntsager. Spiser du 120 gram hytteost, får du lige-så meget protein, som hvis du spiser 100 gram kylling. 

 

Arla® økologisk Tistrup Digekrone    

Modnet fast ost, som fx Digekrone, indeholder meget umami grundet den lange lagring, der giver en intens smag og fasthed.  

 

Osten har i sig selv en fyldig duft af ristede nødder, som under-streger den milde og harmoniske smag med en let sødlig karakter, som går godt i spænd med rigtig mange grøntsager.  

 

Osten kan ved selv små mængder tilføre intense mængder umami. Fx revet over ovnbagte grøntsager, i grøntsagsomeletter, i pestoer, i grønne risottoer og andre pastaretter. Bagte ostechips giver masser af knas og fuldender umami smagen i grønne salater.  

 

Ost har integrerende egenskaber i fx grønne deller af både squash, blomkål, græskar mv., hvor den binder det grønne sammen og giver et højt indhold af protein – og ikke mindst smag.  

 

Arla® økologisk skyr      

Skyr indeholder en stor mængde protein og har en mild og syrlig smag. Verdenskøkkenet er igen på vej ind, og det åbner op for et hav af indiske, marokkanske og mellemamerikanske vegetarretter, som både er krydrede og stærke. En skefuld kold, syrnet mejeri, som fx skyr, på toppen giver et mildt modspil til det stærke og giver en god og cremet smag. Du kan også lave grøntsagspuré og hummus, som med fordel blendes med skyr for at hæve proteinindholdet og tilfører syre.