close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
Kraesevogn011_Stor.jpg

ØJNENE SKAL SIGE JA, FOR MAVEN SIGER NEJ

På Hæmatologisk Afsnit på Aarhus Universitetshospital får patienterne dagligt besøg af to dedikerede damer og deres kræsevogn med lækkerier. Det har øget energiindtaget med hele 22% og givet patienterne et fast lyspunkt i en tung hverdag.

Hver morgen fylder Edit og Else Marie deres serveringsvogn op med små chokolader, skåle med abrikoser, kage, marcipan, proteindrikke og mange andre gode sager. Lækkerierne bliver sirligt arrangeret på opsatser og nøje udvalgt efter farver og størrelser. For på en afdeling, hvor appetit hører til blandt sjældenhederne, kan en ekstra lille bid være en udfordring. 

Lettere at sige ja tak 

”Øjnene skal sige ja, for maven siger nej. Derfor gør vi rigtig meget ud af at gøre vognen så indbydende som muligt. Små bidder, der ikke skræmmer, og lækre anretninger, der er svære at sige nej til,” fortæller Edit, der har været ansvarlig for kræsevognen siden 2011. Else Marie uddyber: ”Vi stiller ikke bare en ostemad foran dem, som de måske ikke har lyst til, og forventer, at de spiser op. På vognen kan de se, hvad vi har, og de kan vælge frit. Så bliver det pludselig lidt lettere at sige ja tak.” Og det virker. Siden kræsevognen kørte sin første tur i 2011 er det samlede energiindtag på afdelingen steget 22%. 

Det skyldes i høj grad den personlige kontakt, mener Edit og Else Marie.  

”Vi kommer aldrig med dårlige nyheder, og vi beder dem aldrig om at gøre noget, de ikke har lyst til. Vores rolle er forbundet med noget positivt, og når stemningen er hyggelig,  
er man mere tilbøjelig til at tage et ekstra marcipanbrød,” fortæller Else Marie. Den sociale dimension betyder rigtig meget, og de to køkken- og ernæringsfaglige ildsjæle har også et tæt, tværfagligt samarbejde med afdelingens sygeplejersker. 

Flere øjne på ernæringen 

”Vi hører ofte ting, som sygeplejerskerne ikke hører, fordi vi har mulighed for at tale med patienterne på et mere personligt plan. Den viden går jeg videre med til sygeplejerskerne. På samme måde fortæller de os, hvis der er nogen, der har brug for særlig behandling. Der er simpelthen flere øjne på ernæringsdelen,” forklarer Edit. I sidste ende betyder det en bedre oplevelse for patienterne.