close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
Gode_Vaner_Top_1980x825px_oekologisk_landmand_med_jordnaere_holdninger.jpg

Økologisk landmand med jordnære holdninger

Vi har snakket med producent og landmand Kim Qvist fra Topkærgaard Økologi for at få ham til at sætte et par ord på hans måde at arbejde med økologi og bæredygtighed.

Ud over at være økologisk landmand, driver han en økologisk gårdbutik med abonnementsordning, udlejer økohaver til friluftshungrende århusianere og virksomheder, skaber sociale arbejdspladser for krigsveteraner med PTSD, og har desuden en elbil i garagen og ambition om en husstandsvindmølle og solceller på matriklen!

Topkærgaard er et sted fyldt med holdninger, og her kan du få et lille indblik i, hvordan der begejstres under hans bæredygtige motto ’pas godt på jorden – den er kun til låns’.

Hvad er bæredygtighed helt konkret for dig?

Når du siger bæredygtighed, arbejder jeg helt jordnært med fire ansvarlige bundlinjer for bæredygtighed:

 •  En økonomisk og kortsigtet bundlinje – der skal være balance.

•  En økologisk og miljømæssig langsigtet bundlinje – altid i pagt med naturen.

•  En medmenneskelig bundlinje – at tage et socialt medansvar, så alle fx har en værdig plads på arbejdsmarkedet.

•  En ’Good Government’ bundlinje – det handler om at være transparent og opføre sig ordentligt.

 Desuden mener jeg, at vi er på vej mod ’den store grønne omstilling’. Generation Y tager nemlig nogle meget bevidste madvalg, og det kræver, at vi i fremtiden kommer til at producere mere klimavenligt og mere socialt.

 Økologi betyder at holde hus med ressourcerne og fritage naturen og grundvandet for mødet med gift og kunstgødning.

 Jeg driller mange kokke med, at de kan få et økologisk bronzemærke bare ved at købe økologisk mel. Når jeg så spørger dem ind til deres brug af fx økologiske æggeblommer eller fisk som økologiske dambrugsørreder, bliver de helt paf – de har alt for meget fokus på den økologiske vægtfylde.

Topkærgaard Økologi er bl.a. bæredygtig leverandør til Kristina Kristensens kantiner i Studenterhusfonden på Aarhus Universitet, der er omtalt i artiklen ”Det handler om at gøre sig umage”