close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
1980x825oekologisk-riberhus.jpg

Økologisk Riberhus® Håndlavet og godt skåret

Økologisk Riberhus® er lavet efter gamle håndværkstraditioner. Nu lancerer vi ostemesterens kitmodnede stolthed i skiver klar til servering.

Det er på Tistrup Mejeri i Vestjylland, de økologiske varianter af Danmarks vel nok mest kendte ost fremstilles. Her produceres den mellemlagrede økologisk Riberhus® 45+ efter håndværkstraditioner, der går tilbage til 1940, fortæller mejerichef Lars Nissen.

 ”I 1940 blev recepten for den særlige Tistrup mælkesyrekultur udviklet, og det er den gamle kultur, vi dyrker videre på hver dag i små tanke. Princippet er dét, man kender fra surdej – vi tager lidt skummetmælk fra, som vi syrner med blandingen fra i går.”

I Tistrup dyrkes ostehåndværket
Mælkesyrekulturen tilsættes frisk økologisk mælk fra syd- og vestjyske køer, så der udvikles ostekorn, som efterfølgende – i hånden – formes til oste i et osteklæde. Det giver dem en god og stærk skorpe, før de saltes i en økologisk saltlage.

Efter saltning er tiden inde til, at ostene påføres en kitkultur, der modner ostene udefra og ind under lagringen. ”Det er også en Tistrup specialitet, som vi har dyrket på i mange år” fortæller Lars Nissen. ”Hver dag visker vi kit af overfladen på nogle af de pæneste oste, og det danner så grundlaget for den kit, vi bruger i morgen.”

Økologisk Riberhus® er noget særligt
I øvrigt kan Lars Nissen fortælle, at økologiske oste modner op mod en tredjedel hurtigere end konventionelle oste. Den økologisk Riberhus® er også mere gul, og smagen er en anelse mere syrlig end konventionel Riberhus®.

”Men den karakteristiske, kraftfulde Riberhus® smag og den gode konsistens tager man ikke fejl af,” forsikrer Lars Nissen.

 Riberhus® økologisk 45+ leveres til foodservice som:

• Lang bane, ca. 2,7 kg
• Til oste-rondel, ca. 730 g
• Kuvertskiver 2 x 10 g 
• I skiver, 900 g

 Alle økologiske Riberhus® varianter er udskæringer fra den klassiske økologiske helost.

Historien om Riberhus® ostene
Den 10. juni 1893 gik bønderne på Ribe egnen sammen om at danne et mejeri tæt på den tyske grænse, og året efter var Ribe Mejeri en realitet. I begyndelsen forsynede mejeriet Ribe by med mælk og iscreme, men senere indtog ostemestrene det nu hæderkronede mejeri. I 1971 kom den første Riberhus® ost på markedet. Det er en mælkesyrekultur, der stammer fra den originale recept fra det gamle Ribe Mejeri, der sammen med lagringen og det omhyggelige håndværk giver osten sin karakteristiske smag og konsistens.