close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
Rosenkaal_1980x825.jpg

Rosenkål

Rosenkål kan tilberedes på mange forskellige måder. De kan koges eller dampes, men gør det nænsomt, så de ikke splatter ud. Rosenkål skal have bid – og måske en smule citronsaft. Du kan også vælge at skære dem i kvarte eller halve stykker og lynstege eller sautere dem – fx sammen med muskatnød, revet ost og smør, peber, courgetter, tomater, svampe og hvidløg. Det smager fantastisk til vildt eller oksekød.

Rosenkål kan også spises rå, fintsnittet og vendt med fx appelsinstykker, ristede nødder og skalotteløg. Den let bitre kålsmag kræver en kraftig dressing eller et sødt modspil fra fx honning eller frugtsaft. 

Rosenkål er en god grøntsag hele vinteren, og smagen udvikler sig efter den første frost. 

Der er lidt uenighed om rosenkålens historie, men meget tyder på, at den opstod ved lidt af en tilfældig krydsning i 1500-tallet I området omkring Bruxelles i Belgien. Men der skulle 300 år, før dyrkningen for alvor kom igang, og i USA er det først efter dybfrostindustriens vokseværk efter 2. verdenskrig, at amerikanerne har fået smag for det lille kålhovede.