close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
1980x825Skiveskaaret.jpg

Skiveskåret også til mig

I kantinen på Aalborg Universitet smører Flemming Holm og hans medarbejdere 2-300 sandwiches med ost hver dag. Med en baggrund som gourmetkok er valget af ordentlige råvarer en selvfølge, og han kunne ikke drømme om at skære hele oste op selv, når han kan få Riberhus® -kvalitet leveret skiveskåret. Han vil hellere bruge den tid, han sparer, på noget andet – fx hjemmelavede spreads. Og så har han stadig 3:40 min. til overs. Forklaring følger.

I Go’ SMAG  nr. 14 satte vi køkkenleder Ulla Rasmussen, Kold College i Odense, på en prøve: Hvor lang tid tager det at skære og skive en hel ost på 8 kg? Det tog 22 minutter 52 sekunder. Her giver vi stafetten videre til kantinechef Flemming Holm, der står for driften af kantinerne på Aalborg Universitet. Han er – lige som Ulla Rasmussen i Odense – en stor tilhænger af skiveskåret Riberhus®, og han er ikke i tvivl om, at der er rigtig god økonomi i at vælge den skiveskårne løsning til sandwich.

Det sparer løn – det sparer tid
Og tid kan man jo altid bruge i et travlt kantinekøkken, så vi spurgte ham om, hvor meget man ellers kan få fra hånden på de knap 23 minutter, man sparer på at skære en hel ost op.

Man kan fx lave to forskellige spændende spreads fra bunden til 100 sandwiches – på 19 minutter og 12 sekunder.
Så er der rigelig tid til overs til at åbne vuggen med den skiveskårne Riberhus®.

Nå, spøg til side, for Flemming Holm har truffet sit valg på et helt seriøst grundlag, der ikke kun handler om økonomi, men i høj grad også kvalitet.

Tid til faglig udfordring
”Riberhus® er en rigtig god ost, som vi ved, at vores studerende synes godt om. Vi er som Eurest-kantine en del af det særlige Chartwells-koncept, der er udviklet specielt til universitetskantinerne i København, Esbjerg og Aalborg, hvor vi serverer lækre, nærende måltider målrettet unge under temaet ’eat, learn, live’, fortæller kantinechefen.

’The Sandwich Factory’ er en del af konceptet, hvor der hver dag fremstilles 5-6 forskellige sandwich og panini’er – de fleste med ost. Hver anden uge skifter udvalget, og alle i køkkenet bidrager med nye idéer.

”Og det er altså mere udfordrende at lave spreads fra bunden end skære en ost,” slutter Flemming Holm, der også har noteret sig, at forsøget i Odense viste, at der var 1.300 g skorpespild og godt 1.100 g ”ostefnuller” ved selv at afskorpe og skive en hel ost på 8 kg.

Skær 8 kg ost i skiver eller lav to spreads til 100 personer
Flemming Holm har lavet opskrifter på to spreads – urte mayo og artiskok puré – som du kan nå at lave på samme tid, som det tager at afskorpe og skive en hel ost (du har endda 3:40 min. til overs). Billederne viser, hvordan de to spreads bliver anvendt i en lækker sandwich med pebersalami og langtidsbagte løg syltet i alkohol med stjerneanis, enebær og kardemomme. Og selvfølgelig med Riberhus® ML 45+ i skiver.

Sandwiches