close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
1980x825skiveskaaret.jpg

Skiveskåret, tak!

På Kold College i Odense – skolen, der uddanner de danske mejerister – spiser man masser af ost. Det er skiveskåret Riberhus® 30+. Lave fedtprocenter, fordi det er en ’sund skole’. Skiveskåret Riberhus®, fordi det ellers handler om madspild, spild af tid, økonomi, svineri, alt for hårdt arbejde – og fordi eleverne beder om det.

Skiveskåret, tak!
I køkkenet på Kold College, har man ellers altid selv skåret heloste på 8 kg op til skiver. Men for et års tid siden sagde køkkenleder Ulla Rasmussen stop. Med 140 elever boende på skolen og 1.250 årselever var arbejdspresset i køkkenet simpelthen blevet for stort.

”Vi skivede ostestykkerne på pålægsmaskinen. Det er et kæmpe arbejde at gøre maskinen ren efter sådan en omgang osteskæring, og ’ostefnuller’ fløj rundt omkring i køkkenet. Hvis ostene ikke havde den rigtige temperatur, sad skiverne fast på klingen – det var et bøvl, som mine medarbejdere var rigtig trætte af,” fortæller Ulla Rasmussen.

Hårdt arbejde og madspild
Selve udskæringen af helosten gav endnu større problemer. ”Jeg har selv ganske gode kræfter i armene, men mange af pigerne magtede simpelthen ikke at håndtere de store oste. De fik ondt i armene, og det blev tit nogle meget skæve stykker, der blev resultatet. Og så var der alt madspildet…”

Ca. 1,3 kilo skorper fra en 8 kg ost! ”Og det ryger bare i affaldskværnen og fylder op,” siger Ulla Rasmussen.

Hygiejnen tæller
Derfor er der nu Riberhus® skiveost i køkkenet i Odense – også på aftenbuffeten hos de fastboende elever, hvor Ulla ellers serverede ost i stykker, som eleverne selv skulle skære. Men eleverne bad om at få skiver.

”Selv om vi havde sat stanniol omkring osten, syntes de, det var uhygiejnisk, at man skulle holde på osten, mens man skar,” lyder forklaringen fra den fynske køkkenleder.

Den samme gode smag
I dag er arbejdet med osten reduceret til at åbne vuggerne med Riberhus® skiveost og anrette skiverne på fadene. Det er der god økonomi i, og smagen er i orden.

”Bare se på billederne på næste side. Det er et kæmpe arbejde selv at skive hele oste op, og der er masser af spild – både ved opskæringen og når man får skåret for mange skiver til buffeten. Og hvis man gemmer stykker af helosten, skal de pakkes og dateres. Nej, skiveost er sagen,” konstaterer Ulla Rasmussen.

Guide

Statistik

Få mere inspiration til stop af madspild her.