close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
1980x825SmoebarSucces_stor.jpg

Smørbar succes med rapsolie

Det er 25 år siden, at Kærgården® skabte revolution og ravage på det danske marked. Revolution, fordi det var nytænkning at blande smør og vegetabilsk olie. Ravage, fordi det var i strid med lovgivningen. Men Arla – eller MD Foods, som vi hed dengang – trodsede både politianmeldelse, ministerkritik og bødeforlæg og sendte det første, smørbare danske blandingsprodukt på markedet. 15 måneder senere var salget af Kærgården® større end Lurpak®. I dag køber danskerne ca. 60 mio. bakker Kærgården® om året.

Når vi valgte at trodse forbuddet dengang i 1990, var det fordi, at blanding af smør og vegetabilsk olie var tilladt i andre lande, og de første udenlandske produkter var på vej til Danmark, så det handlede om at sikre os en position på markedet før andre. En strategi, der i den grad skulle vise sig at blive en succes, som mange slet ikke kan forstille sig at skulle undvære på morgenbordet i dag.

Ingen palmeolie i smørbare Arla-produkter
I takt med det eksploderende salg af det smørbare alternativ, har danskerne fået flere valgmuligheder. Også Arla har truffet et valg: Vi anvender kun dansk, uhærdet rapsolie i de smørbare produkter – på grund af smag og en mere bæredygtig profil.

Mange smørbare produkter på markedet indeholder palmeolie og har typisk en mere margarineagtig konsistens og en mere fedtet mundsmag.  Brugen af palmeolie er i mange kredse kommet i modvind, fordi der ofte er tale om, en ucertificeret produktion, der ikke er bæredygtig og på bekostning af regnskoven.

En ny mærkningsordning betyder, at det for fremtiden skal fremgå af varedeklarationen, hvilken olietype, der er anvendt i blandingsproduktet. Det giver gennemsigtighed.

450x450-Kaergaarden-SmoebarTaarn.png

Arla Kærgården®

Arla Kærgården® smørbare blandingsprodukter fremstilles af smør, uhærdet rapsolie og salt. Det er denne særlige kombination, der bevirker, at Arla Kærgården® er smørbar lige fra køleskabet.

 

Læs mere