close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
Gode_Vaner_Top_1980x825px_spil_dig_god_til_mindre_madspild.jpg

Spil dig god til mindre madspild

På Arlas populære ØKOlab er en del af programmet et madspilds spil. Annemette ØstergaardBach fra Frugtformidlingen er en af underviserne på ØKOlab og står sammen med Arla bag udviklingen af Madspild spillet.

’Det hele kickstartede med at omlægning til økologi koster penge, og her er minimering af madspild vejen til mere økologi. Madspild er diffust for mange, og det var tydeligt, at der var et behov for, at vores undervisning i madspild skulle have praktisk karakter,’ fortæller Annemette Østergaard Bach. ’Derfor udviklede vi et Madspild spil, hvor vi opfordrer til at tænke over eget køkken, og med spillets opgaver bliver det både konkret, sjovt og forståeligt for deltagerne at spille spillet.’

Madspild spillet består af tre forskellige kort. Et grønt kort med de rester, som gruppen har at arbejde med (start), et hvidt kort med benspænd, hvor de skal erstatte eller forvandle madresten. Det gule kort er et dialogkort; tænkte eksempler på en rest, som gruppen skal komme med eksempler til anvendelsen af. Eksemplerne fremlægges sidst på dagen for de øvrige grupper på ØKOlab’et.

Madspilds spil med mening

Det handler om at tænke rester ind på menuplanen i nye roller, så de enten supplerer/erstatter et element eller bliver smagsgiver, fordi resten er smagssat og bearbejdet. ’Resters muligheder bliver synlige med Madspild spillet, og det er helt forskelligt fra gang til gang, hvordan kursisterne løser de samme opgaver. Inspirationen til at eksperimentere med en konkret resteudfordring forgrener sig, når kursisterne til slut præsenterer tankerne bag deres resteretter og anvendelse for hinanden. Dialogen er meget vigtig. Madspild er som økologi en holdning. Det ligger meget i tidens trends, at kursisterne tænker over det, de gør, og det skal give mening,’ fortsætter Annemette.

Den gode start på nye vaner

’Rester er rigdom, som man kan trylle nye lækre retter med. Fx kan en rest tilberedt kød blive en smagfuld topping på salaten eller suppen – eller vendt med sprødt grønt til fyld i en sandwich. Vi eksperimenterer med alle former for rester lige fra kød, pålæg, mejeri og til supper o.lign. Det gælder om at tænke på nye måder, og tillægge nye vaner. Mange ØKOlab deltagere fortæller, at det første, de vil i gang med, når de kommer retur i deres køkkener, er at lave lister over køleskabe og fryseres indhold, så de har overblikket til at tænke rester med ind på menuplanen, det er en god start på nye vaner,’ slutter Annemette af.

Se mere om deltagelse i ØKOlab HER.