close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
SpiseHerEllerMedUd.jpg

Spise her eller med ud?

Spisestuerne’ på de syv CBS-afdelinger i København drives af skolens elevorganisation, der tilgodeser de 18.000 studerende og 1.500 lærere med god, hjemmelavet mad til billige penge. Mad efter de unges smag og livsstil – dvs. mad til et liv på farten.

De drøner ind. Snupper en færdig salat eller sandwich. Fylder måske en boks med retter fra buffeten eller forsyner sig med to-go kaffe og kage, før de begiver sig ud til lokalet for den næste undervisning. De færreste fylder en tallerken og sætter sig til bords i kantinen. Sådan beskriver kantineleder Jan Stoltenberg dagens gang fra kl. 7.15 til 21.30 i ’Spisestuerne’, der har eksisteret som traditionelle buffetkantiner i 27 år. Men for tre år siden sadlede man om med take away-inspiration fra studiesteder I bl.a. London og Paris.

Tag-selv take away

Buffeterne består fortsat med bl.a. en fiskeret, to kødretter, en grøntsagsret, salater og brød. Det hele sælges også som take away til 8,75 kr. pr. 100 g. Dagens ret koster 25 kr., og mens hjemmelavet biksemad og bearnaise er en sællert som dagens ret på tallerken i kantinen, har den ingen interesse som take away.

”Mystisk, men vi skal heller ikke forsøge os med frikadeller og kartoffelsalat. Det betragtes som pensionistmad,” fortæller Martin Ludvigsen, der sammen med to medarbejdere udelukkende står for udvikling og den centrale produktion af sæsonbaseret take away til de syv kantiner. ’Spisestuerne’ drives som en non profit forretning med stor fokus på at minimere madspild, og de fleste to-go produkter udskiftes hver 2.-3. måned – tidligere, hvis salget svigter.

Tag ud og tag også med hjem

Kantinens kølemontre bugner af færdigpakkede take away-tilbud. Der er bl.a. fire forskellige pastasalater foruden salater med korn, der bl.a. er populære hos fitnesspublikummet. Og lasagne og andre klassiske hovedretter storsælger som take away hos alle, konstaterer Martin Ludvigsen. Hovedretterne køles ned i blæstkøleren, før de gaspakkes, så de opnår en holdbarhed på 5-7 dage. De pakkes i bakker med film klar til opvarmning derhjemme, og der tænkes meget over en indbydende anretning.

Et ERP-system, der er koblet sammen med Dankost-programmet, sørger for udskrivning af etiketter, som også fortæller om rettens næringsindhold. Og mange af de studerende går op i, hvad de spiser, oplever Jan Stoltenberg, der ofte får input og idéer fra eleverne – i øjeblikket en del vegetar-ønsker. Eller flexitar, som kantinelederen kalder trenden i de unges holdninger til godt med grøntsager, men også kød engang imellem.

En trend, der er på farten.

Læs også de andre artikler i serien om take away:

TakeAltMuligtAway.png

Take alt muligt away

Læs mere om hvordan Meyers Contract Catering tilbyder en unik kantineløsning i et konkurrencepræget marked.

læs mere
takeaway_lille.jpg

Tips og gode råd om take away

Der er ingen facitliste, men der kan være inspiration at hente i erfaringer fra andre til et take away koncept i din kantine

læs mere
Top10_2Go.png

2GO-sortimentet storhitter

Salget af 2GO-produkter storhitter blandt de, som har taget imod tilbuddet om en Arla on-the-go køler. Se listen med de bedst sælgende produkter her.

læs mere