close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
TirstrupDigekrone_1980x825.jpg

Umami

Umami er en grundsmag ligesom salt, surt, sødt og bittert. Det er japansk og betyder ’velsmag’.

Umami findes i høj grad i lagrede fødevarer – fx i lufttørret skinke, bacon, supper og fonder, tørrede tomater og svampe, ansjoser og lagrede oste.

Umamismagen er særlig vigtig at få frem i de vegetariske retter, og her er det et godt kneb at bruge rester af gode kvalitetsoste, når du smager til – du vil blive overrasket over hvor langt en lille stump ost rækker. I opskriften ’Lun pausesmoothie med ærter, Digekrone og sprødt drys’ har vi brugt Arla Unika Digekrone til at give en lang eftersmag, dybde og mundfylde til suppen.

Friske grøntsager som svampe, tomat, asparges og ærter har også umamismagen i sig, og tilsammen bliver 1+1 hurtigt 5 på umamiskalaen.

Det har flere positive sidegevinster, når en ret er rig på umami:

  • Det bringer smagen frem i retten, så behovet for at salte og søde retten nedsættes
  • Det giver en større fyldighed i retten, så sanserne stimuleres
  • Det nedsætter behovet for kød og fedt – tænk fx på hvor lidt kød du spiser, når der serveres spaghetti carbonara eller pizza, hvor både lagret ost og kød er tilstede i små mængder.

Læs også