close-buttoneco google-plusicon-chef-hat icon-facebookicon-freeze icon-global-nav icon-globe icon-info icon-keyhole icon-linkedinicon-package icon-pdf icon-person icon-pinteresticon-place icon-printicon-quote icon-searchicon-temp icon-timeicon-twittericon-weight
SE_ESBJERG_64_stor.jpg

VI TAGER ANSVAR I STOFA

Det forpligter og får virksomhedens kantine til at nytænke og være firstmover, når det drejer sig om at gå all-in på at servere ”smagfuld og ansvarsfuld mad” – alt imens det skal være sjovt at gå på arbejde, kunne fastholde en høj kundetilfredshed og have gastronomisk mod til at udvikle og synliggøre kantinens bæredygtige identitet.

Smagen af fremtiden

Vi ved, at mange kantiner samler på gode vaner og tænker fremad. Derfor er det ikke tilfældigt, at vi denne gang har været på inspi-rationsbesøg hos SE Stofa kantinen i Esbjerg. Her på kanten af Vestjylland gemmer sig nemlig en futuristisk og helt igennem miljø-venlig bygning; et af Danmarks største passiv-huse, hvilket vil sige, at der både sommer og vinter kan opnås behagelige inde-temperaturer med et ekstremt lavt energiforbrug. Det stiller høje krav, og det gælder også kantineteamet, som i det daglige har en bæredygtig køkkenprofil, der er en del af hele virksomhedens CSR dagsorden.

Læs med her, når vi besøger kantinechef Rie Stendorf Hansen og hendes daglige leder Mads Bondrup Hansen i deres kantine, og får dem til at give gode råd og ideer til at sætte bæredygtighed på menuen.

Mindre madspild var nøglen til mere økologi

Rent praktisk startede vores arbejde med bæredygtighed ved lidt af en tilfældighed. Jeg søgte lidt på nettet og faldt over et madspildsprojekt, som jeg straks meldte kantinen til, fortæller Rie Stendorf Hansen. Da vi over nogen tid havde arbejdet med madspild, blev næste step at bruge, hvad der var sparet, på økologiske tiltag i kantinen. Her var økologiske mejeriprodukter vores første prioritet, dernæst fulgte frugt og grønt. I dag har vi Det Økologiske Spisemærke i sølv, og det er et godt og naturligt leje for os.

Vi tænker klimavenligt

I det daglige gør vi meget for at portionere så meget som muligt, selv om vi har buffeter. Det betyder mindre madspild – og det kan mærkes positivt på -mad-budgettet, supplerer Mads Bondrup Hansen. Herudover har vi på en køkkenbevidst og klimavenligere måde skåret ned på vores fiske- og kødforbrug.

Smag og mæthed i grønnere mad

Generelt er vores gæster meget åbne for nye tiltag og grønnere retter. Her har vi gode erfaringer med at smagsafrunde med fløde og ost, naturligvis på en kantinesund og fedtbalanceret måde. Det er med til at give smag, umami og mæthed i de grønne retter.

Vi bruger en del kefir, fordi den har den gode flødesmag, fermenteret syrlighed og en tæt fylde. Hytteost er også noget af det, vores gæster sætter meget stor pris på, og i køkkenet bruger vi hytteosten til garnering. Og det er alt sammen for at give maden et løft i en mere fremtidig, klimaansvarlig og bæredygtig smagsretning, slutter Mads af.

Her får du to bæredygtige og vegetariske idéer fra SE Stofa – lige til din menuplan.

Iskaffe

Grillet Squash med hytteost og mynte